EBD je potvora!

Maku (30.4.2011)

Přes zimu Makulku hodně trápila infekce, rány se jí velmi špatně a pomalu hojily, museli jsme nasadit léčbu antibiotiky, která stejně výrazně nezabrala.
 
Ale už je zas o něco líp.
 
Makulce se též zhoršily ručičky. Opticky se jí zkrátily prstíky a mezi nimi se jí utváří blána. Jsme z toho smutní, že se i přes naši snahu zhoršují. Lékaři v Brně jsou prozatím s hybností spokojeni a Makulka je zatím i bez dlah na noc. Nyní každý týden, krom každodenního cvičení doma, dojíždíme na rehabilitaci, abychom ručičky udržely co nejdéle hybné a aby prstíky nesrostly.
 
Z posledních čtyř zoubků, které jí zbyly po předešlém zákroku, jsou už kráterky a musejí ven dřív, než začnou Makulku bolet… Byli jsme v Motole, abychom se s lékaři domluvili na jejich odstranění. Dne 25. srpna nastupujeme do nemocnice. V nemocnici budeme asi tři dny. Zoubky jí zas budou trhat pod narkózou. Markétka už to ví a je smířená s tím, že nebude moci vůbec kousat, papat své oblíbené dobroty a moc se těší, až jí začnou růst zoubky nové. Všichni moc doufáme, že budou lepší než mléčné a nebudou se muset brzy odstranit.
 
Další novinkou u nás je, že Makulka má brýle. Je to zvláštní, ale nevšimli jsme si, že donedávna pořádně neviděla. Koukala na pohádky, prohlížela si knížky… Jediné, co nedělala, bylo kreslení. Říkala jsem si, že ji to prostě nebaví, každé dítě přeci nemusí krásně malovat. Makulka nám začala šilhat, tak jsme navštívili očního lékaře a ten jí předepsal brejličky. Na jednom oku má dioptrie 3 a na druhém 2,5. Jak brejličky nasadila, nastala u ní šílená změna. Najednou strašně ráda maluje, nakreslí dům i psa… A také se už umí podepsat MARKÉTKA, čímž mi dělá obrovskou radost.
 
V září Makulka nastupuje do školky.
 
Už bude naše velká předškolačka. Tři roky po sobě jsme byly u zápisu a konečně se to povedlo! Zatím je přijata jen na dva měsíce, ale i za to jsme moc rádi. Do školky bude chodit jen na dopoledne a před obědem si ji s Marečkem vyzvedneme. Po celou dobu budu muset být doma na telefonu, abych v případě nutnosti byla ve školce co nejdřív. Žádali jsme o přidělení pedagogického asistenta, aby ve školce Makulce pomáhal s věcmi, které kvůli svému postižení nezvládne a dohlížel na ni, aby si neublížila… Nebylo to však vůbec jednoduché, v pedagogicko-psychologické poradně nemají tabulky pro děti s EBD. Ale nakonec nám doporučující posudek dali a Makulka pedagogického asistenta dostane. Prvních 14 dní budu do školky docházet s ní, aby si všichni zvykli.
 
Makulka už se do školky šíleně těší, jak se tam bude učit a hrát si s dětmi…
 
Děkujeme Všem, kteří jste s námi, pomáháte nám…